Dutch
English

Muziek Stijlen

Black Gospel Mahalia Jackson

De Black Gospel muziek werd geboren in de katoenvelden van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Het is zwarte religieuze muziek die sterk beïnvloed werd door zowel de ritmische muziek die de slaven meebrachten uit Afrika als ook door de bevindelijke manier van geloven van de blanken. Het leven na de dood, vaak aangeduid als het oversteken van de rivier de Jordaan, is een zeer vaak terugkerend thema.

Belangrijke vertolkers van de oervorm van de (black) gospel waren/zijn Mahalia Jackson, die algemeen als 'de koningin van de gospelmuziek' wordt beschouwd, de Staples Singers en The Five Blind Boys of Alabama. Ook Elvis Presley zong veel gospels. Voornamelijk met vrienden, maar ook tijdens optredens. Ook Sam Cooke, Jackie Wilson en John Legend zijn beïnvloed door gospel-muziek. Uit de gospelmuziek kwam in de jaren '50 en '60 de soul voort, met invloeden uit de rhythm & blues. Het religieuze karakter was hierbij weggevallen. De term gospelmuziek wordt soms ook gebruikt als algemene aanduiding voor christelijke muziek. Feitelijk is dit onjuist, aangezien gospel verwijst naar één bepaald muziekgenre en christelijke muziek in alle muziekgenres wordt gemaakt.

Soul

Soul is oorspronkelijk de naam voor een muziekstijl, ontstaan uit gospelmuziek en rhythm-and-blues, die opkwam onder de Afro-Amerikaanse bevolking in het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren 50 en 60. Pakkende ritmes, hand klappen en bijzondere lichaamsbewegingen zijn een belangrijke factor van de Soul muziek. Wat ook karakteristiek is voor de Soul muziek is vraag en antwoord tussen de solist en het koor en een bijzonder gevoelige sound. De eerste opnamen van Ray Charles, Sam Cooke en James Brown worden gezien als het begin van soul. Bij soul figureert veelal een enkele zanger(es) met ondersteuning van een traditionele band met ritmesectie en koperblazers. Soul wordt ook wel 'de vader van R&B' genoemd. Er bestaan diverse soorten soul: Detroit soul [Motown], Deep soul and Southern soul, Memphis soul, Philadelphia soul, Psychedelic soul, Blue-eyed soul, Neo soul, Northern soul and Modern soul.

Motown [Detroit Soul] Motown Logo The Supremes

Motown, oorspronkelijk Tamla Motown, is de naam van een platenmaatschappij, in 1959 opgericht door Berry Gordy in Detroit. Motown is de afkorting van 'Motor Town', een bijnaam voor de stad Detroit. Tegenwoordig is Motown in handen van het grootste muziekconcern ter wereld, Universal Music Group.

Detroit Soul is sterk ritmisch en word beïnvloed door de Black Gospel muziek. De Motown muziek bevat vaak hand klappen, een sterke bass lijn, violen en trompetten. Kenmerk van de "Motown-sound", het typisch geluid van de platen van het Motownlabel, is dat ieder instrument zodanig werd opgenomen en in de stereomix gezet dat de instrumenten een eigen plek in het spectrum kregen. Het label beschikte over een huisband, The Funk Brothers genaamd, die op een groot deel van de platen van het label voor de muzikale begeleiding zorgde. De documentaire "Standing in the Shadows of Motown" uit 2002 gaat over de muzikanten van die band die altijd anoniem op de achtergrond zijn gebleven, maar samen wel voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor dat specifieke geluid.

Veel bekende artiesten zijn gestart bij Motown, zoals Michael Jackson en The Jackson Five, Diana Ross en The Supremes, Lionel Richie en The Commodores, Curtis Mayfield, The Temptations, Stevie Wonder, Four Tops, Smokey Robinson en The Miracles, Marvin Gaye, Undisputed Truth en Rick James. Vanaf 2009 heeft ook de Nederlander Waylon een contract bij Motown.

R&B Stevie Wonder

Urbanpop (beter bekend als het hedendaagse R&B) is een muziekgenre, dat bestaat uit een combinatie van de muzikale elementen van hiphop, soul en funk. Het genre is afgeleid van de traditionele rhythm-and-blues, dat zich meer richt op jazz, gospel en blues. Urbanpop kwam op na het discotijdperk van de jaren 80. Hedendaagse urbanpop heeft een typerende productiestijl, waarbij voornamelijk drumcomputers prominent zijn, die vaak worden aangevuld met akoestische gitaren en blaasinstrumenten. Het vocale arrangement heeft meestal een soepele, weelderige stijl. Elektronische invloeden zijn de laatste jaren in opkomst, eveneens als het gebruik van hiphop- of dancebeats. Urbanpop-vocalisten zijn vaak bekend door veelvoudig gebruik van melisme, gepopulariseerd door artiesten als Michael Jackson, Stevie Wonder, Whitney Houston en Mariah Carey.

© Copyright 2010 Kranige Mensch BV
Sitemap | Disclaimer | Contact | Links
design/development: zeeman reclame groep b.v.